Prominente JVC-ers gedecoreerd
Twee prominente leden van JVC Cuijk hebben van Burgemeester Wim Hillenaar een koninklijke onderscheiding ontvangen. Jacques Arts en Marco Janssen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Jacques Arts, nuchter, geduldig, tactvol
Als nazaat van ‘Hoefse Cas’ gaat de jonge Jacques Arts (Haps, 1953) naar Kleinseminarie Beekvliet, maar voelt de van hem verwachte roeping niet. In 1974 belandt hij bij het GAK in Nijmegen. Zijn slimheid valt op en Jacques maakt vlot promotie. Via café De Hapse Molen, waar zich veel werknemers uit de grensstreek verzamelen, komen hem zaken ter ore die ook interessant zijn voor de WW-afdeling. Vanaf 2001 geeft hij leiding aan de afdeling financiën en controle van het UWV en wordt kwaliteitsadviseur management.
Maatschappelijk betrokken
Zijn financiële kwaliteiten zet Jacques bewust niet alleen in voor zijn eigen positie. Van 1985 tot 1994 is hij penningmeester van Hapse Boys en van 1996 tot 2006, in een glorierijke periode, van JVC Cuijk. Er zijn dan veel jeugdteams, het eerste klimt op van de tweede naar de hoofdklasse en het JVC gebouw wordt gerenoveerd en uitgebreid. In 2015 voelt Jacques zich door de verslechterde financiële positie van de club genoodzaakt in een vernieuwd bestuur terug te keren als penningmeester. “Het is voor mij wezenlijk om JVC Cuijk als maatschappelijk belangrijke vereniging overeind te houden en trouwens ook de sport om uit de financiële problemen te komen.” Door nuchter, geduldig en tactvol met gemeente en bank in gesprek te blijven slaagt Jacques erin met hen tot een voorlopig akkoord te komen en biedt de club zo weer perspectief. Een geweldige prestatie.
Marco Janssen: “Bij JVC komen alle rangen, standen en kleuren bij elkaar.”
Marco Janssen (Reek, 1962) ademt JVC. Met zijn broers Geert-Jan, William, Roland en Martijn groeit hij op in Cuijk en voetbalt aanvankelijk bij SIOL, maar als vader Janssen in het JVC-bestuur zitting neemt steken alle zonen over naar JVC. Vanaf de C1 doorloopt Marco de hele jeugd in selectieteams en voetbalt vanaf zijn achttiende in het eerste. Tussen 1991 en 1994 maakt hij de promoties van vierde naar eerste klasse mee. In 1998, op zijn zesendertigste, neemt Marco afscheid van het eerste in een wedstrijd tegen NEC. Vanaf 2004 speelt hij als recreant in lagere teams en nu bij de veteranen. Marco: “Als speler was ik een loper op wilskracht, redelijk technisch en zocht als centrale middenvelder de balans in het elftal.” Welingelichte kringen: “Dit klopt inderdaad. Wel werd een stevige ingreep op zijn tijd niet geschuwd en Marco liep ook af en toe tegen een prent aan na een gepeperde discussie met een tegenstander of de arbiter van dienst.” Marco: “Maar altijd in dienst van het team.”
Dienstbaar en steunpilaar
En dienstbaar is hij gebleven. Vanaf zijn zestiende traint Marco trainer vele teams van de F-jes tot de A1. Vanaf 2007 speelt hij een belangrijke rol in de Technische Commissie. Evenals Jacques Arts, zijn broer William en Jan Scheepens voelt hij in 2015 de noodzaak bestuursverantwoordelijkheid te nemen. Verder maakt hij deel uit van het vrijwilligersteam JVC United dat in de competitieloze coronaperioden de jeugd, ook van buiten JVC, op zaterdag in allerlei spelvormen van voetbal laat genieten. Als directeur van OBS ‘t Startblok en bestuurslid van Stichting Leerkracht (praktische onderwijsverbeteringen) en Technopromo (kinderen in contact met techniek) heeft Marco een groot netwerk en goed zicht op het belang van het verenigingsleven: “JVC Cuijk laat de jeugd bewegen en spelers en ouders van alle rangen en kleuren het plezier van samenwerken voelen.” Met zijn menselijke benadering, volharding en vooral humor een leven lang steunpilaar van JVC Cuijk.