Latest News :

Beloften voor de toekomst

Beloften voor de toekomst

JVC’s toekomst: JO9 met zijn jonge trainers Jorn en Tygo

Zo simpel is het allemaal niet, al zijn ze nog maar acht of negen. Af en toe moet er even eentje apart genomen worden. Voetbal is samenwerken en rekening houden met elkaars sterktes en zwaktes. Een heel leerproces: de spelertjes moeten het leren, de trainers moeten het aanleren. Jongetjes hebben zo hun eigen wijsheden …. over de eerste meter; hun trainers kennen de lange afstand. Soms schuurt dit, maar dat hoort erbij.

Hoog overleg Privé onderwijs

Al op zijn twintigste kan Jorn van de Cruijsen (links op de linkerfoto) de lange termijn van trainingen goed overzien. Als voetballer doorliep hij de hele jeugd van JVC Cuijk, volgde op ROC Nijmegen de opleiding Sport en Bewegen en volbracht daarbij ook de cursus juniorentrainer. Nu zit hij op de HAN en wil via de ALO gymleraar worden. Als het lukt om dit in te passen in zijn bezigheden voor zijn studie en JVC Cuijk wil Jorn volgend jaar de cursus volgen voor trainersdiploma TC3. Dit alles geeft zijn passie helemaal aan: plezier in voetballen overbrengen op de jeugd.

Natuurlijk volgens een overdacht plan. “Het gaat er erom dat de jongens tijdens de training door allerlei spel- en partijvormen stap voor stap wedstrijdsituaties herkennen. Tijdens wedstrijden zie ik dan weer verbeterpunten voor de training. Het mooie is, dat er nog geen ranglijsten worden bijgehouden. Zo kunnen ze elke wedstrijd (zes tegen zes, tweemaal twintig minuten) vrijuit spelen.” Fijn vindt Jorn verder dat de ouders belangstelling tonen en dat er altijd chauffeurs genoeg zijn voor de uitwedstrijden.

“Mannen, luisteren!” Allemaal in de JVC-leer (= Kuuks: ladder)

Jorn wordt bijgestaan door Tygo Peters, zijn studiemaatje van het ROC. Tygo is nog steeds actief als voetballer, dominant in de spits of centraal achterin. Ook al vindt Tygo een vriendenteam belangrijker dan het niveau, hij voetbalt altijd zeer gepassioneerd en heeft een hekel aan verliezen. “Ik snap die kids wel. Het zijn haantjes. Ik heb wel moeten leren af en toe directief te zijn.” Als trainer van JO13-2 en JO15-2 was Tygo gewend te spelen op het grote veld. Nu is het even wennen JO9 te begeleiden op  ongeveer 1/8 veld. “Het positiespel, dat is nog het moeilijkst. Maar het is geweldig leuk om die jongens te zien groeien.” Al is het allemaal niet zo simpel.

© JVC 2023