Opzet regionale beloftencompetitie voor seizoen 2017/2018

Home > Nieuws > Opzet regionale beloftencompetitie voor seizoen 2017/2018

Opzet regionale beloftencompetitie voor seizoen 2017/2018

Datum: 11-09-2017
Komende seizoen heeft JVC Cuijk samen met een aantal regional topamateur- en BVO clubs samen een regionale beloftencompetitie opgezet. Deze clubs zijn De Treffers, NEC, FC Oss en JVC Cuijk.

Waarom dit initiatief?
Steeds meer clubs werken met een selectie van ongeveer 20 spelers voor hun eerste elftal. Het gat met het niveau waar op een tweede elftal speelt is behoorlijk groot en dus komen een aantal selectiespelers nauwelijks aan wedstrijden toe. Tegelijkertijd zijn steeds meer clubs zich bewust van het feit dat het zelf opleiden van talenten enorm belangrijk is voor de levensvatbaarheid van een vereniging. Maar net zoals het gat tussen 1ste en 2de elftal vaak erg groot is, is het gat tussen JO19 en het 1ste elftal ook erg groot. Veel clubs hebben er daarom inmiddels voor gekozen om naast de reguliere competitie ook deel te nemen op de andere wedstrijddag (bijv een Zaterdag elftal), om talenten hier te laten rijpen gedurende hun eerste jaren in het senioren voetbal. Wat ontbreekt is de verbinding tussen deze delen. Dit wordt vaak opgelost met de introductie van een zg O23 team wat regelmatig wedstrijden speelt. Om hier meer structuur aan te geven en de kwaliteit van deze wedstrijden te verbeteren hebben wij met een beperkt aantal andere clubs samen een interne beloftencompetitie opgezet.

 

Initiatief:
Dit seizoen hebben we om te starten met 4 clubs van BVO/topamateurniveau een beloftencompetitie opgezet. Dit betekent dat 9 wedstrijden gedurende het reguliere seizoen gespeekd gaan worden tussen deze teams (iedereen speelt driemaal tegen elkaar). De wedstrijden worden gespeeld op dinsdagavonden. De teams zullen bestaan uit:
  • spelers uit ZO1 die niet of nauwelijks gespeeld hebben,
  • talenten uit ZA1,
  • talenten uit JO19.
Door het opzetten van deze competitie (ipv gedurende het seizoen tegenstanders regelen) denken we meer structuur aan te brengen en daarmee ook meer kwaliteit te kunnen bieden aan de talenten. Dit is uiteindelijk zowel in het belang van de talenten als de clubs.
 
Welke clubs doen mee?
We kiezen er bewust voor om topamateurclubs en beloftenteams van BVO’s hiervoor te vragen. Dit om de kwaliteit te waarborgen. Daarnaast denken wij dat het belangrijk is dat de deelnemende clubs hetzelfde probleem ervaren (zie bovenstaand) en daarmee hetzelfde belang hechten aan dit initiatief want dit kan alleen maar werken als we hier serieus mee omgaan.

Daarnaast denken we dat het van belang is dat de reisafstand maximaal 1 uur is. De wedstrijden zullen plaatsvinden op een reguliere trainingsavond en dat betekent dat omwille van studie en/of werk de wedstrijden om 20:00 zullen aanvangen. Zowel voor de heen- als terugreis is het dan van belang dat de reisafstand niet te groot wordt. In de winterperiode (december t/m februari) plannen we geen wedstrijden in ivm de afgelastingen.

Om zeker te stellen dat zo’n interne competitie niet gebruikt gaat worden om talenten bij elkaar te scouten, is er onderling afgesproken dat we deze competitie niet gebruiken om talenten bij elkaar te scouten.