De Flits - Uitgave 7

Home > De Flits > De Flits - Uitgave 7

De Flits - Uitgave 7


Frank Smit gekozen tot vrijwilliger van het jaar

Afgelopen vrijdag tijdens een sfeervolle vrijwilligersavond in de kantine van JVC CUIJK werden de vrijwilligers van JVC CUIJK in de watten gelegd. Een goed verzorgde BBQ en dj Peter Vos van omroep Land van Cuijk en een bestuur dat voor deze gelegenheid achter de bar stond, maakten dat de stemming op deze mooie lente avond uitstekend was. Op het zonnige balkonterras ontmoetten de mensen die er voor zorgen dat JVC CUIJK in ontwikkeling blijft elkaar. De vrijwilligerscommissie van JVC CUIJK zorgde dat deze avond volgend jaar een vervolg verdient.

De Pen  (Johan Ahlers)

Het is een hele eer om van Gerrie de pen te krijgen. Ik heb Gerrie drie jaar geleden leren kennen. Hij was net als ik toeschouwer bij de wedstrijden waar zijn kleinzoons en mijn zoon speelden.  De rest heb je zelf geschreven in de vorige flits: ongelofelijk wat je de afgelopen halve eeuw (!) voor JVC hebt betekend!

Zelf kom ik uit Doetinchem waar meerdere voetbalclubs zijn. Daar heb in de jeugd gespeeld van VV Doetinchem. Behalve voetballen heb ik lange tijd erbij gehandbald. Dat betekende bijna elke dag sporten: heerlijk! Op mijn zeventiende werd ik gevraagd om een keer meer te doen met een rugbywedstrijd. Ze dachten waarschijnlijk: een renner kunnen we wel gebruiken. Ik vind het een prachtige sport waar veel respect en discipline heerst. De overstap was snel gemaakt en ik heb 2 jaar een supertijd gehad bij de rugbywedstrijden. Bij rugby was er altijd een derde helft waar iedereen bij was en waar het clubgevoel breed gedragen werd. Alle leden waren betrokken bij de club en hielpen met activiteiten bij de vereniging.
Een zwaar motorongeluk waarbij mijn onderbeen werd verbrijzeld, gooide roet in het eten. Na meerdere operaties en verschillende platen en schroeven in mijn been kon ik langzaam weer de draad oppakken. Voor de studie verhuisde ik van Doetinchem naar Eindhoven. Ik ben de Pedagogische Technische  Hogeschool gaan volgen en vond dat ik weer moest gaan sporten. Mijn been was goed hersteld maar mijn achterste kruisbanden waren nog niet in orde. Dat betekende dus geen voetbal of een andere contactsport. Het werd een studentensport: roeien met acht man in een boot. Na enkele maanden werd er een selectie gemaakt: van de 40 mannen bleven er 8 over die in training mochten gaan: daar zat ik bij. Als je dit doet weet je dat je 6 dagen in de week 8 keer gaat trainen, vroeg naar bed gaat en geen alcohol meer drinkt (en toch wil iedereen in de selectie komen). Je wordt in 1 jaar klaar gestoomd om in de top mee te kunnen roeien. Tijdens deze tijd heb ik geleerd dat je veel kunt bereiken door keihard te trainen (een beetje aanleg is ook handig). Als beloning won je veel wedstrijden en mocht je meedoen aan wedstijden in het buitenland: een prachtige tijd. Na die tijd en na mijn studie ben ik gaan mountainbiken en fietsen op de racefiets.

In 1997 zijn mijn vriendin en ik verhuisd van Eindhoven naar Cuijk. Ik was enkele jaren ervoor gaan werken als docent Metaaltechniek bij het Merletcollege. Dit beviel zo goed dat we de overstap maakten en in Cuijk zijn gaan wonen. Ik hoorde vaak over JVC en de andere voetbalclubs in de omgeving maar was er niet bij betrokken.  Toen er jaren later kinderen kwamen en ze de leeftijd hadden om te gaan sporten, wilde mijn zoontje  graag  gaan voetballen. Zijn vriendjes zaten al bij JVC en hij wilde daar ook graag voetballen. Hier begon  de eerste echte kennismaking met de club.

Wat me toen direct opviel was dat iedereen het normaal vond dat JVC top-klasse speelde. Zo’n dorp en dan op dit niveau spelen… In Nederland zijn er  1,2 miljoen mensen lid van 2600 amateurvoetbalverenigingen. Als je dan als club in de derde divisie speelt (toen top-klasse) is dat best uniek en mag je daar best trots op zijn. Er zijn namelijk maar weinig verenigingen die net zo hoog of hoger spelen in Nederland. Ik merk dat er binnen de club steeds meer aandacht is om de eigen jeugd te laten doorstromen. Dat vind ik mooi want JVC heeft goede talenten in verschillende leeftijdscategorieën. En het is mooi als die jeugd ook bij JVC kansen krijgt om aan te sluiten bij de top.

Als ouder die graag komt kijken valt me op dat vaak dezelfde mensen aan het werk zijn voor de club. Ik vind het een goed idee van JVC om ouders en leden meer te betrekken en iedereen een keer in te zetten. Ik mocht met enkele andere ouders bardienst draaien. Je ziet de club dan vanuit een andere kant. Ook leer je de andere leden en ouders kennen. Deze positieve verandering mag JVC er wat mij betreft in houden.

Ik vind JVC een prachtige club met veel gedreven leden en vrijwilligers. En waarbij ook nog op topniveau gevoetbald wordt. Iets waar ik trots op ben.

Zonder alle andere vrijwilligers te kort te willen doen, wil ik de pen graag doorgeven aan vrijwilliger van het jaar Frank Smits. JVC draait op de vele vrijwilligers (van voorzitter tot grensrechters) die allemaal dezelfde passie hebben voor de club en voor het prachtige spelletje voetbal.  Frank veel succes met jouw verhaal voor De Flits.

Groet, Johan Ahlers
De Flits • Uitgave 7 • Juli 2017